Eigen bijdrage zorginstelling

Een hoge bijdrage zorginstelling. Kan dit lager?

De verplichte eigen bijdrage voor zorg in een zorginstelling kan flink oplopen. De bijdrage is afhankelijk van uw inkomen, vermogen en leefsituatie. In 2022 betaalt u tot wel EUR 2.560,- per maand. Dat is niet gering.

Veel mensen schrikken daarvan en stellen zelfs verhuizing naar een zorginstelling uit tot het echt niet langer gaat. Met name als één ouder is overleden en de andere naar een zorginstelling moet, kunnen situaties ontstaan met onevenredig hoge bijdragen.

Verlaging eigen bijdrage zorginstelling

Met een financieel plan kan het inkomen en vermogen worden verminderd en daarmee de eigen bijdrage. Aangezien de eigen bijdrage wordt bepaald op basis van belastinggegevens van twee jaar terug, is tijdig plannen van belang. Achteraf ingrijpen is mogelijk maar minder effectief.

Gaat uw gezondheid of de gezondheid van een ouder achteruit? Dan is een gesprek met een financieel planner waarschijnlijk een goed idee. Voorzorgsmaatregelen en advies inwinnen vóór overlijden van een van beide partners / ouders is een nog beter idee. Zo houdt u maximale controle over uw vermogen. Meer weten? Lees verder over nalatenschapsplanning en executeur nalatenschap.

 

Eigen bijdrage zorginstelling

Advies op maat

Hoe een eigen bijdrage het beste kan worden verlaagd, verschilt per situatie. Dit is vaak afhankelijk van (complexe) belastingtechnische effecten. Ik onderzoek graag welke oplossingen het beste bij u passen.

Huis verkopen

Naar een zorginstelling gaan kan betekenen dat u uw eigen woning leeg achterlaat. Een lege woning of uw woning verkopen heeft gevolgen voor uw belastingen daarmee ook voor de eigen bijdrage. Ook hierin kan ik u adviseren. Neem contact (link naar pagina afspraak maken) op voor een afspraak.

Eigen bijdrage bij andere vormen van zorg

Er wordt mogelijk ook een eigen bijdrage van u gevraagd als u langdurige zorg thuis krijgt, zelf zorg inkoopt met een persoonsgebonden budget (PGB) of ondersteuning ontvangt vanuit uw gemeente (WMO). Ook in die gevallen kan ik u helpen om de eigen bijdrage te verlagen.

Behalve advies geven kan ik ook zaken voor u of uw familie uitzoeken, regelen en beheren. Door ziekte, ouder worden of het verlies van een partner kunt u het overzicht over uw financiën en verzekeringen kwijtraken. Ik kan dat op professionele wijze weer op orde brengen en houden. Daarmee ontzorgt u niet alleen uzelf maar ook uw kinderen. Dat neemt veel spanningen weg en geeft rust.

Image

Verdwaald in het financiële doolhof?
Ik sta voor u klaar

Neem contact met mij op