Samenwonen: hoe regelen we dat?
Jullie gaan samenwonen. Gefeliciteerd! Al nagedacht hoe je dat financieel regelt? Wie betaalt wat? Is een gezamenlijke rekening handig? Gezamenlijk belastingaangifte doen? En hoe zit het met de dingen die je samen koopt of die je inbrengt in jullie gezamenlijke huishouding? Misschien zijn jullie al tot de conclusie gekomen dat het goed is om samen afspraken te maken en die ook vast te leggen. Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.
Goed voor elkaar zorgen
Als je gaat samenwonen wil je goed voor elkaar zorgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je elkaar bepaalde rechten gunt. Recht op een eventuele erfenis, de gezamenlijke woning, pensioen of ouderschap. Afspraken over ondersteuning bij ongelijk inkomen, arbeidsongeschiktheid…
Goed voor jezelf zorgen
Daarnaast is het ook slim om afspraken te maken voor als het ooit mis gaat tussen jullie. Ruim één derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding (bron: CBS). Voor mensen die samenwonen is dit niet veel anders. Het is daarom geen overbodige luxe om vooraf afspraken te maken over rechten en plichten indien je uit elkaar gaat.
Waarom een financieel adviseur?
Je kunt het natuurlijk allemaal zelf regelen: woning, bankzaken, verzekeringen, pensioenen, samenlevingscontract... Maar hulp van een financieel adviseur / planner kan een hoop tijd en kosten besparen. Het is een prettig idee om te weten dat overal aan gedacht is en goed geregeld wordt. Als financieel planner kan ik jullie ook helpen om je toekomstplannen financieel mogelijk te maken: een huis kopen, kinderen of andere toekomstdromen.
Alles goed regelen kan soms complex zijn. Bijvoorbeeld verplichtingen aan een ex-partner, kinderen, allebei een eigen woning of een onderneming. Juist in die situaties kan het enorm helpen om een financieel adviseur in te schakelen. Neem contact op voor een afspraak.