Sparen of beleggen?
Sparen of beleggen? Dat zijn twee heel verschillende manieren om uw vermogen te laten renderen. Spaarvormen bieden lage risico’s maar ook relatief lage rendementen. Beleggingen bieden hogere risico’s, kans op hoge winsten maar ook op hoge verliezen.
Helemaal zo zwart-wit is het echter niet. Er zijn bijvoorbeeld ook beleggingsfondsen met lagere risicoprofielen. Wellicht zijn die een betere keuze dan uw geld vijf jaar vastzetten bij de huidige onzekere rentestand? Ik kan samen met u een analyse maken van de oplossingen die bij u passen.
Meestal bestaat DE oplossing uit een combinatie van oplossingen. Enerzijds houdt u een spaarpotje achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast kiest u een product met een specifieke looptijd voor het moment dat u minder wilt gaan werken of uw kinderen gaan studeren. En met geld dat u makkelijk kunt missen, kunt u wel een gokje op winst wagen.
Beleggen: minder spannend dan het klinkt
Beleggen. Iedereen kent natuurlijk van TV of film de beelden van bellende en schreeuwende beurshandelaren. Er zijn mensen die zelf heel actief hun beleggingsportefeuille beheren, obligaties, aandelen of opties kopen en verkopen. Maar voor de gemiddelde belegger is het allemaal veel minder spannend. U kiest voor een bepaalde beleggingsmix of fondsen. Vaak is het voldoende om een of tweemaal per jaar uw portefeuille te laten toetsen aan uw doelstellingen en zo nodig opnieuw te balanceren. Om uw rendement te optimaliseren is het daarnaast van belang om de beleggingskosten in de hand te houden.
Past beleggen bij u?
Beleggen is een kwestie van langetermijnplanning, geduld en zelfbeheersing. Bent u zo iemand? Of slaapt u slecht als uw beleggingen in waarde dalen? Kunt u leven met het idee dat het rendement mee of tegen kan vallen? Heeft u voldoende vermogen beschikbaar om te kunnen inleggen?
Naast financiële doelen kunt u als belegger of investeerder ook ideële doelen hebben. U belegt dan in zaken die u belangrijk vindt voor de toekomst. En geeft bedrijven of sectoren waar u in gelooft een kans. Groene beleggingen in duurzame ontwikkeling en milieubescherming geven niet alleen een goed gevoel maar kunnen ook belastingvoordeel opleveren. Een nieuw fenomeen is crowdfunding. Via crowdfundingplatforms onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunt u bijvoorbeeld investeren in specifieke startups, duurzaamheids- of creatieve projecten.
Beleggingsplan
Het is zaak uw beleggingsdoel en beleggingshorizon (termijn) duidelijk te maken. Dit bepaalt (samen met de hoogte van uw inleg) uw beleggingsstrategie en hoeveel risico u moet of kunt nemen. Ik help u graag om dit helder te krijgen.
Is het doelvermogen bedoeld voor essentiële zaken zoals pensioen? Dan ligt de prioriteit bij het beperken van risico’s en het behalen van de doelstelling.
Is de belegging bedoeld als extra, voor luxer leven of om mee te geven aan uw kinderen? Dan kunt u een meer offensieve insteek kiezen en bepaalt uw risicoprofiel hoe ver u daarin wilt gaan.
Lage rentes: wat doe ik met mijn spaargeld?
De spaarrentes staan door de crisis en ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB) dramatisch laag. Ook al kan dit snel veranderen als de ECB haar beleid aanpast, op dit moment (2020) is het rendement op spaarproducten laag.
Negatieve resultaten
De gemiddelde rente op een spaarrekening (begin 2020 2018 rond de 0,01%) blijft achter bij de inflatie. Bovendien gaat de vermogensbelasting uit van fictieve hogere rendementen. Daardoor worden met een gewone spaarrekening negatieve resultaten behaald. Toch is het soms verstandig om een direct beschikbaar reservepotje te hebben, bijvoorbeeld voor als uw wasmachine of auto het begeeft.
Andere mogelijkheden
Er zijn natuurlijke andere manieren om uw vermogen te laten groeien (of minimaal te behouden). Daarbij geldt:
- hoe meer risico, des te meer kans op een hoog rendement.
- hoe langer u uw geld vastzet, hoe hoger het rendement.
Daarom kunt u met deposito’s, beleggen of investeren proberen meer uit uw geld te halen.
Er zijn meer mogelijkheden. Aflossen op uw hypotheek. Een lening of schenking aan kinderen. Uw pensioen aanvullen. Maar ook investeren in de waarde van uw woning is een optie. Zeker als u daar dan meer woongenot uithaalt.
Vooronderzoek: analyse en risicoprofiel
Ik kan u helpen om passende keuzes te maken. Welke dat zijn is voor iedereen anders. Maar ook anders voor verschillende delen van uw vermogen. Daarom begin ik met een analyse van uw situatie en wensen.
- Voor welke doelen bouwt u vermogen op?
- Wanneer moet het beschikbaar zijn?
- Hoeveel risico wilt u nemen?
- Ligt u wakker als uw beleggingen in de min staan?
- Hoe ‘vast’ wilt u geld vastzetten? Investeren in stenen of beleggen is wat anders dan een deposito die zo nodig met een boete voortijdig opneembaar is.
Goede voorwaarden
Als het plaatje helder is en de keuzes gemaakt, kan ik voor u ook zaken gaan regelen. Binnen het grote aanbod van financiële producten, zoek ik producten met de beste voorwaarden. Ik kan aanpassing of overdracht van oude naar nieuwe, beter passend producten begeleiden. En ook als er op fiscaal of notarieel vlak zaken aangepast moeten worden neem ik u het geregel graag uit handen.
Beheer van uw portefeuille
Het financiële landschap verandert voortdurend en is vaak grillig en onvoorspelbaar. Wat twee of vijf jaar geleden de beste oplossing was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Ook uw leven en uitgangspunten kunnen veranderen. Daarom is het goed om geregeld te toetsen of u nog op de goede weg zit.
Ik help u graag bij alles wat te maken heeft met sparen, beleggen en vermogen. Met no-nonsense advies gebaseerd op ervaring en cijfers. Neem contact op voor een afspraak.